Makaron z cukinii w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami (wege / bezglutenowy / niskowęglowodanowy)
Danie niezwykle proste i szybkie. Idealne do zrobienia podczas przerwy w pracy zdalnej, albo do zabrania w pojemniku do biura i odgrzania w mikrofali. Makaron z cukinii jest nie tylko bezglutenowy ale też niskowęglowodanowy i naprawdę pyszny. Robię go w przeróżnych wariacjach smakowych i zawsze jest wyśmienity (pasuje z każdym sosem do tradycyjnego makaronu).
Polecam zaopatrzyć się w specjalną temperówkę do makaronu z warzyw (można kupić przez internet), ewentualnie samemu rzeźbić paski obieraczką do warzyw - co kto lubi. Warto też poeksperymentować z innymi dodatkami i sosami.
CO TRZEBA mieć, żeby zrobić cukiniowy makaron?
- temperówkę do warzyw / ewentualnie obieraczkę
- durszlak / sito
- głęboką patelnię / duży rondel
Z CZEGO ZROBIĆ cukiniowy makaron?
Składniki:
(na 4 porcje)
- 4 nieduże cukinie (muszą się zmieścić w temperówce do warzyw)
- 2 łyżeczki masła klarowanego
- ½ słoika (ok. 12 sztuk) pomidorów w oleju
- 2-4 ząbki czosnku (zależy od wielkości i mocy ząbków oraz indywidualnych preferencji)
- 2 duże paczki młodego szpinaku (tzw. baby)
- 1-2 łyżki oleju, najlepiej tego od suszonych pomidorów
- ½ szklanki (125ml) śmietany 30%
- 4 małe żółtka (lub 3 normalne)
- gałka muszkatołowa, sól i świeżo mielony pieprz – do smaku
- 4 łyżki drobno startego sera typu parmezan
Cukinie umyj lecz nie obieraj ich ze skórki. Zetrzyj je za pomocą specjalnej temperówki do warzyw na makaron typu spaghetti.
Na głębokiej patelni / w dużym rondlu rozgrzej masło klarowane, wrzuć cukiniowy makaron, lekko posól, żeby puścił soki i mieszając duś na małym ogniu, aż nieco zmięknie ale pozostanie jędrny (takie cukiniowe al dente).
Ugotowany makaron przełóż na durszlak i odstaw na bok, żeby odciekł (ja wkładam do zlewu).
Pomidory odsącz z nadmiaru oleju (np. na ręczniku papierowym) i pokrój w niedużą kosteczkę.
Czosnek obierz i drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę.
Na tej samej głębokiej patelni / w dużym rondlu rozgrzej olej, wrzuć czosnek i chwilę smaż, aż zacznie skwierczeć, lecz pilnuj by nie zbrązowiał.
Dorzuć pokrojone suszone pomidory i smaż 2-3 min., mieszając. Teraz dodaj szpinak, nieco soli, pieprzu i gałki muszkatołowej (ja daję dużo, bo bardzo lubię). Przykryj garnek i chwilę duś na nieduży ogniu, żeby liście opadły.
W tym czasie przygotuj sos: śmietanę, żółtka i parmezan wymieszaj dokładnie rózgą w miseczce.
Jak już liście szpinaku opadną, wlej sos, wymieszaj i zagotuj. Mieszając podgrzewaj, aż sos zgęstnieje. Dorzuć cukiniowy makaron, wymieszaj i jeszcze chwilę duś, aż makaron wchłonie sos.
Podawaj posypane utartym parmezanem.
Komentarze
Prześlij komentarz