Makaron z cukinii w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami (wege / bezglutenowy / niskowęglowodanowy)

Danie niezwykle proste i szybkie. Idealne do zrobienia podczas przerwy w pracy zdalnej, albo do zabrania w pojemniku do biura i odgrzania w mikrofali. Makaron z cukinii jest nie tylko bezglutenowy ale też niskowęglowodanowy i naprawdę pyszny. Robię go w przeróżnych wariacjach smakowych i zawsze jest wyśmienity (pasuje z każdym sosem do tradycyjnego makaronu).

Polecam zaopatrzyć się w specjalną temperówkę do makaronu z warzyw (można kupić przez internet), ewentualnie samemu rzeźbić paski obieraczką do warzyw - co kto lubi. Warto też poeksperymentować z innymi dodatkami i sosami.

CO TRZEBA mieć, żeby zrobić cukiniowy makaron?

  • temperówkę do warzyw / ewentualnie obieraczkę
  • durszlak / sito
  • głęboką patelnię / duży rondel

 Z CZEGO ZROBIĆ cukiniowy makaron?

Składniki:
(na 4 porcje)

  • 4 nieduże cukinie (muszą się zmieścić w temperówce do warzyw)
  • 2 łyżeczki masła klarowanego
  • ½ słoika (ok. 12 sztuk) pomidorów w oleju
  • 2-4 ząbki czosnku (zależy od wielkości i mocy ząbków oraz indywidualnych preferencji)
  • 2 duże paczki młodego szpinaku (tzw. baby)
  • 1-2 łyżki oleju, najlepiej tego od suszonych pomidorów
  • ½ szklanki (125ml) śmietany 30%
  • 4 małe żółtka (lub 3 normalne)
  • gałka muszkatołowa, sól i świeżo mielony pieprz – do smaku
  • 4 łyżki drobno startego sera typu parmezan

JAK ZROBIĆ cukiniowy makaron „po włosku”?
  1. Cukinie umyj lecz nie obieraj ich ze skórki. Zetrzyj je za pomocą specjalnej temperówki do warzyw na makaron typu spaghetti. 

  2. Na głębokiej patelni / w dużym rondlu rozgrzej masło klarowane, wrzuć cukiniowy makaron, lekko posól, żeby puścił soki i mieszając duś na małym ogniu, aż nieco zmięknie ale pozostanie jędrny (takie cukiniowe al dente). 

  3. Ugotowany makaron przełóż na durszlak i odstaw na bok, żeby odciekł (ja wkładam do zlewu).

  4. Pomidory odsącz z nadmiaru oleju (np. na ręczniku papierowym) i pokrój w niedużą kosteczkę.

  5. Czosnek obierz i drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę. 

  6. Na tej samej głębokiej patelni / w dużym rondlu rozgrzej olej, wrzuć czosnek i chwilę smaż, aż zacznie skwierczeć, lecz pilnuj by nie zbrązowiał. 

  7. Dorzuć pokrojone suszone pomidory i smaż 2-3 min., mieszając. Teraz dodaj szpinak, nieco soli, pieprzu i gałki muszkatołowej (ja daję dużo, bo bardzo lubię). Przykryj garnek i chwilę duś na nieduży ogniu, żeby liście opadły. 

  8. W tym czasie przygotuj sos: śmietanę, żółtka i parmezan wymieszaj dokładnie rózgą w miseczce. 

  9. Jak już liście szpinaku opadną, wlej sos, wymieszaj i zagotuj. Mieszając podgrzewaj, aż sos zgęstnieje. Dorzuć cukiniowy makaron, wymieszaj i jeszcze chwilę duś, aż makaron wchłonie sos. 

  10. Podawaj posypane utartym parmezanem. 

    Komentarze

    Popularne posty z tego bloga

    Krakersy migdałowe (bezglutenowe / bez mąki / niskowęglowodanowe / wytrawne)

    Kotlety jajeczne + przepis na uniwersalną panierkę niskowęglowodanową i bezglutenową (wege / bezglutenowe / niskowęglowodanowe / keto / paleo)

    Jak zrobić tort czekoladowy i się przy tym nie narobić? Część pierwsza - BISZKOPT