Krakersy migdałowe (bezglutenowe / bez mąki / niskowęglowodanowe / wytrawne)

Krakersy bez mąki i bez glutenu, zgodne z dietą keto i niskowęglowodanową. Brzmi srogo? Bez obaw! Krakersy są również bardzo smaczne. Świetnie pasują do sera, ale są też dobre bez dodatków. Doskonałe na wszelkiego rodzaju imprezy (np. do deski serów), pikniki, czy do pracy / szkoły. Krojone na większe kawałki zastąpią chrupkie pieczywo w kanapce, a na mniejsze - przekąskę. Szybkie do zrobienia i jeszcze szybsze do zjedzenia!

Krakersy w opcji podstawowej zawierają tylko 4 składniki (5, jeśli liczyć sól), ale warto dodać kilka opcjonalnych dodatków dla podkręcenia wartości odżywczych i smaku. Ja zwykle dodaję łuski lub nasiona babki płesznik (błonnik) i mielony len (cenne kwasy tłuszczowe), ale należy pamiętać, żeby potem pić dużo wody, więc w wersji imprezowej nie dodaję tych składników. Polecam zrobić krakersy z podaną w przepisie mieszanką ziaren i przypraw, ale można też eksperymentować i dodawać swoje ulubione smaki (myślę, że na przykład przyprawa z suszonymi pomidorami i czosnkiem będzie pasować idealnie).



CO TRZEBA MIEĆ, żeby zrobić krakersy?
  • piekarnik (bez tego się nie uda!)
  • blachę do pieczenia (taką dużą, płaską od piekarnika)
  • miskę (nie musi być duża)
  • papier do pieczenia lub matę silikonową do pieczenia (a najlepiej dwie)
  • wałek do ciasta lub coś, co go skutecznie zastąpi (np. butelkę wina)
  • nóż
  • malakser / blender (w przypadku migdałów w płatkach lub w całości)
Z CZEGO ZROBIĆ krakersy? 
 
Składniki podstawowe:
(na ok. 24 średniej wielkości krakersy lub 12 "kromek chrupkiego pieczywa")
  • 180g (1 i 1/2 szklanki) zmielonych migdałów bez skórki / mąki migdałowej (ja mielę płatki migdałowe w malakserze, bo tak jest najszybciej i najtaniej) 
  • 40g (5 łyżek) drobno startego sera typu parmezan (ja używam utartego sera z torebki)
  • 45 ml (3 łyżki) stopionego masła klarowanego / ghee lub oleju kokosowego (moim zdaniem z masłem są smaczniejsze i bardziej chrupiące niż z olejem kokosowym) 
  • 2 jajka
  •  ok. 1/2 łyżeczki soli, najlepiej himalajskiej lub kłodawskiej (można dać mniej)

Składniki opcjonalne (nie trzeba ich dodawać, ale warto):

  • 1 łyżeczka nasion lub łusek babki płesznik (można dać mniej)
  • 1 łyżeczka złotego lub brązowego mielonego lnu (można dać mniej)
  • 1/2 łyżeczki mielonego suszonego / granulowanego czosnku
  • świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • kilka łyżek ulubionej mieszanki przypraw (do posypania) – zobacz przepis poniżej lub wypróbuj własną mieszankę.
Składniki na przyprawę do krakersów:
(sugerowany skład i proporcje – można zrobić po swojemu):
  • 2 łyżki jasnego sezamu
  • 2 łyżki ciemnego sezamu
  • 2 łyżki czarnuszki (można zastąpić makiem lub zwiększyć ilość sezamu; ja maku nie lubię, natomiast czarnuszkę uwielbiam!)
  • 1-2 łyżki suszonej, sproszkowanej cebuli (ale nie prażonej cebulki, tylko zwykłej przyprawy z torebki)
  • 1/2 - 1 łyżka mielonego suszonego / granulowanego czosnku
  • sól himalajska / kłodawska do smaku (zwykle daję ok. 1/2 łyżeczki na cały słoik przyprawy, ale można w ogóle pominąć)
Ja zawsze robię więcej przyprawy na raz i przechowuję ją w słoiku, ponieważ często jej używam, więc nie wiem ile dokładnie wychodzi na porcję ciasta oraz ile dokładnie wszystkiego sypię, bo robię ją trochę „na oko”. Ta przyprawa jest popularnym w Ameryce dodatkiem do bajgli (w wersji bez czarnuszki, tylko z makiem) i nazywa się Everything But the Bagel.

JAK ZROBIĆ krakersy?
  1. Jeśli masz migdały w płatkach lub w całości, to zmiel je na mąkę w malakserze / blenderze / młynku do kawy (uważaj, żeby nie wyszła pasta - najlepiej jest miksować pulsacyjnie). Jeżeli używasz własnoręcznie zblanszowanych migdałów, to lepiej podsusz je przed zmieleniem przez ok. 1 dobę (np. na kaloryferze lub w lekko ciepłym piekarniku) - migdały nie mogą być wilgotne, bo wyjdzie z nich pasta, a nie mąka, dlatego płatki migdałowe są moim zdaniem najlepsze.

  2. Mąkę migdałową / zmielone migdały przesyp do miski, dodaj pozostałe suche składniki, a następnie mokre i całość wymieszaj (widelcem, łyżką lub ręką). Ciasto będzie dość luźne, ale tak ma być. Ważne, żeby ciasto od razu wykorzystać i nie zostawiać go na później np. w lodówce, bo wtedy migdały wchłoną za dużo płynu i krakersy nie wyjdą chrupiące.

  3. Na płaskiej blaszce rozłóż papier do pieczenia i wyłóż ciasto. Następnie połóż drugi kawałek papieru do pieczenia na cieście i przez to wałkuj (nie da się wałkować bez tego drugiego kawałka papieru, bo mokre ciasto lepi się do wałka). Zamiast papieru do pieczenia możesz użyć dwóch mat silikonowych przeznaczonych do pieczenia.

  4. Ciasto cienko rozwałkuj (na grubość ok. 3 mm) - możesz je najpierw uformować rękoma w prostokąt lub wylepić blachę, jak kruchym ciastem i potem tylko cieniej rozwałkować, zachowując kształt (ja tak robię). Najlepiej będzie, jeżeli rozwałkowane ciasto będzie  formie prostokąta.

  5. Na rozwałkowane ciasto równomiernie wysyp przyprawę (ja sypię dość dużo, bo lubię wyrazisty smak) i wbij ją dobrze w ciasto, żeby nie obsypywała się po pieczeniu (dognieć ją rękoma). Następnie nożem (zwykłym lub takim specjalnym okrągłym radełkiem do pizzy) pokrój ciasto na pożądanej wielkości kawałki (prostokąty).

  6. Wstaw blachę do piekarnika rozgrzanego na 220 st. C i piecz ok. 10-13 min. (piecze się „na oko”, aż krakersy się zezłocą, ale nie spalą – trzeba więc po ok 8 min. skontrolować  stan upieczenia i być gotowym, by w każdej chwili wyciągać ciasto z piekarnika). Ciasto będzie się trochę pienić (bo masło, bo jajka), co może wyglądać tak, jakby było nieupieczone, zbyt miękkie, ale tym się nie przejmuj, bo jak jest rumiane to jest na pewno dobre, a stwardnieje po wystudzeniu. Poczekaj więc aż wystygnie na blasze (nie zdejmuj wcześniej) i dopiero potem przełóż na talerz.

  



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kotlety jajeczne + przepis na uniwersalną panierkę niskowęglowodanową i bezglutenową (wege / bezglutenowe / niskowęglowodanowe / keto / paleo)

Jak zrobić tort czekoladowy i się przy tym nie narobić? Część pierwsza - BISZKOPT